منظور از ریاضیات زمان چیست؛ آیا رحم زمانی دارای فرمول و قواعد خاصی است؟

فهرست مطالب
علت تفاوت ریاضیات زمان در ایام مختلف چیست و عبارت رحم زمانی به چه معناست؟

علت تفاوت ریاضیات زمان در ایام مختلف چیست و عبارت رحم زمانی به چه معناست؟

آیا تا به حال دربارۀ ریاضیات زمان یا رحم زمانی چیزی شنیده اید؟ واژۀ زمان ما را به یاد ثانیه، دقیقه ، روز، ماه و سال می اندازد و تصور واژۀ ریاضی هم با مجموعه ای از قواعد، روابط، عددها و اندازه ها همراه است؛ با این تعریف، ترکیب ریاضیات زمان یا رحم زمانی باید چیزی دربارۀ روابط و اندازه های حاکم بر ثانیه ها و ساعت ها باشد، ولی مگر دقیقه ها و روزها تعریف مشخص و پذیرفته شده ای ندارند؟

ظاهراً ثانیه ها و ساعت های عمر از لحاظ آماری یکی هستند و گذر یک ساعت از عمر در تمام فصل ها و روزهای سال شصت دقیقه طول می کشد، ولی آیا با همین قطعیت هم می توان گفت کیفیت این دقایق در همۀ ایام یکسان است؟

رحم زمانی و بحث تفاوت ساختارهای ریاضی زمان های مختلف موضوعی است که دانشمندان زیادی دربارۀ آن تحقیق  کرده اند. امروزه ثابت شده ذهن ما در ساعات مختلف عملکردهای متفاوتی دارد و هر زمان برای انجام کاری خاص مناسب است؛ مثلاً در مورد درس خواندن گفته می شود ابتدای صبح برای یادگیری درس هایی تحلیلی مثل ریاضی مناسب تر است و در انتهای شب می توان درس هایی که نیاز به حفظ شدن دارند را مرور کرد. تحقیق های علمی ثابت کرده اند ساعت های صبح و شب از نظر زمانی یکی هستند، ولی از نظر اثر و کیفیت تفاوت دارند.

با توجه به اینکه ما مدت محدودی بر روی زمین ساکن هستیم توجه به بحث زمان بسیار اهمیت دارد و باید بیشترین استفاده را از بازۀ زمانی حضورمان در زمین داشته باشیم؛ لازمۀ این کار آن است که ریاضیات زمان را به درستی بشناسیم و بدانیم هر زمان چه کارکردی دارد.

خداوند در عمر ما زمان هایی قرار داده که با استفاده از آن ها می توانیم ده ها سال عقب ماندگی را جبران کرده و به سرعت خود را به هدف خلقتمان برسانیم؛ این زمان ها حکم وسایل نقلیۀ پرسرعتی را دارند که با سوار شدن بر آن ها می توانیم سریعتر به مقصد برسیم. قواعد ریاضی حاکم بر این زمان ها با روابط حاکم بر فضای رحمی یکی است، به همین دلیل به آن ها رحم های زمانی می گویند؛ دلیل انتخاب چنین نامی این است که رحم قدرت سازندگی دارد. رحم مادر یک نطفه را در اوج ضعف تحویل می گیرد و در عرض نُه ماه آن را به صورت موجودی کامل به فضای بعدی تحویل می دهد. رحم های زمانی هم چنین خاصیتی دارند و با ورود به آن ها، قدرت و انرژی ما برای ساخت روح تغییر می کند و زیاد می شود؛ البته به شرط اینکه بدانیم چطور از این رحم ها و قدرت های ناشی از آن ها استفاده کنیم، درست مثل سوار شدن بر هواپیما که اگر ندانیم چطور به پرواز در می آید این سوار شدن برای ما اثری نخواهد داشت.

در این درس به بررسی مفهوم رحم زمانی، ریاضیات زمان و قواعد ریاضی حاکم بر رحم های زمانی می پردازیم و به چند نمونه از این رحم های زمانی و برخی کارکردها و اثرات سازندۀ آن ها اشاره می کنیم.

مفهوم ریاضیات زمان و رحم زمانی

بر اساس قانون نسبت، رابطۀ دنیا با عالم آخرت مثل رابطۀ رحم مادر با دنیاست. خداوند به عمر دنیا خاصیت رحمی بخشیده، اما با ربوبیت و رحمت واسعۀ خود، درون این رحم رحم های قدرتمند دیگری هم برای بالا بردن ظرفیت قدرت و سازندگی دنیا قرار داده است؛ این رحم ها شبیه تونل هایی هستند که اثربخشی زمان در آن ها، چه در جهت مثبت و چه منفی، بیش از حالت معمولی و چندین برابر است و با قرار گرفتن در این تونل ها می توانیم به روند رشد و قدرت گیری خود سرعت دهیم. به چنین زمان هایی که نفس در آن ها آمادگی دفع بدی ها و کسب خوبی ها را با سرعت و قدرت فوق العاده ای پیدا می کند رحم زمانی می گوییم.

وجود رحم های زمانی در دنیا به دلیل رحمت بی پایان الهی است؛ اگر همۀ ساعت های عمر ما دارای ارزش و قیمت مساوی بودند، شرایط بسیار سخت و خطرناک می شد؛ چون در این صورت مثلاً برای جبران پنجاه سال عمر تلف  شدۀ خود به پنجاه سال دیگر نیاز داشتیم؛ اما خداوند رحم های زمانی را قرار داد تا در مدتی کم، فرصت ها و سال های از دست رفته جبران شوند.

انجام کارهای رشد دهنده در مواقعی که رحم زمانی نامیده می شود اثری چند برابر دارد و همین عاملی برای جبران جاماندن  ها و سریعتر رسیدن به مقصد است؛ به عبارتی تنها راه میان بُر برای جبران گذشتۀ طولانی در زمان کوتاه قرار گرفتن در رحمی است که ساختار و ریاضیات زمان آن با سایر اوقات تفاوت دارد. رحم های زمانی شبیه کاتالیزوری هستند که به کمک آن ها می توانیم با سرعت گذشته را جبران کرده و آینده را بسازیم.

انجام کارهای خوب در رحم های زمانی قدرت سازندگی بیشتری نسبت به زمان های دیگر دارد، به همان نسبت قدرت تخریب انجام گناه و معصیت در این رحم ها هم زیادتر است؛ همان طور که یک جهش کروموزومی در رحم مادر آسیب بسیار زیادی به بدن می رساند، معصیت کردن در رحم های زمانی هم بسیار خطرناک تر از زمان های دیگر است؛ پس باید مراقب کارکرد دو سویۀ این رحم ها باشیم و خود را در جهت مثبت آن ها قرار دهیم.

اگر ما خود را شناخته و ابدیت را باور داشته باشیم باید حتماً تقویمی، که در آن اندازه و ارزش زمان ها ثبت شده، برای خود تهیه کنیم؛ چون زمان ها از نظر فیزیکی با هم یکسان هستند، اما از نظر تأثیرگذاری یکی نیستند.

انسان های زیرک هیچ وقت چنین فرصت هایی را از دست نمی دهند. گاهی فردی ده ها سال مشغول گناه است، اما با هوشیاری اطلاعات لازم برای ورود به رحم های خاص در دنیا را کسب کرده و در دوران باقی مانده از عمرش تمام گذشتۀ خود را جبران می کند؛ در مقابل ممکن است فرد دیگری وجود داشته باشد که گناه نکرده و انسان خوبی هم باشد، اما به دلیل عدم توانایی در شناسایی و بهره جویی از رحم های خاص دنیایی، در آخرت نسبت به فرد اول وضعیت بدتری داشته باشد. این کار مثل تجارت است. گاهی تاجری با پنج سال تجارت، سرمایه  ای چند برابر تاجری با پنجاه سال تجارت جمع می کند؛ چون از فرمول ها و قواعد بهتری برای تجارت استفاده کرده است.

انواع رحم زمانی

رحم  زمانی اوقاتی است که ثانیه های آن ها با زمان های دنیایی یکی است، ولی از نظر نوع و میزان تأثیرگذاری تفاوت های زیادی دارند. یکی از تعبیرهای زیبایی که برای چنین زمان های خاصی به کار می رود عبارت نسیم  زندگی بخش است، نسیمی که با قرار گرفتن در معرض آن روح انسان تازه و زنده می شود. این عبارت برگرفته از فرمایش حضرت محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) است که می فرمایند: «در طول عمر شما نسیم لطف و عنایت الهى مکرر می  وزد. شما فرصت را از دست ندهید و خود را در معرض این الطاف قرار دهید.»[1]

دلیل انتخاب چنین عبارتی فقط ذوق ادبی نیست، بلکه مرور تجربۀ افرادی که متحول شده اند نشان می دهد بسیاری از آن ها در چنین روزها و رحم های زمانی خاصی و با قرار گرفتن در معرض نفخه های الهی دچار تحول شده و مسیر خود را تغییر داده اند.

خداوند با لطف و محبت خود و بر اساس ربوبیتش فرصت های بسیاری در اختیار ما قرار داده که با استفاده از آن ها کوتاهی ها و اشتباه های گذشتۀ خود را جبران کرده و برای رسیدن به هدف خلقتمان قدرت و سرعت بیشتری بگیریم. در ادامه به چند نمونه از این موارد و ریاضیات زمان آن ها اشاره می کنیم.

رحم زمانی شب، سحر و بین الطلوعین

در میان ساعت های روز، شب ها و سحرها از اهمیت خاص تر و بیشتری برخوردار بوده و دارای ریاضیات زمانی خاصی هستند. بسیاری از اتفاق های مهم، که در قرآن هم به آن ها اشاره شده، در شب رخ داده اند؛ معروف ترین نمونه ها شب معراج و شب قدر هستند.

مهم ترین اتفاق ها و دگرگونی ها در روح انسان هنگام شب  رخ می دهد و فطرت ما در شب آمادگی و تناسب بیشتری برای شکل گیری و رشد دارد. اساساً شب ها تمرکز برای لذت، چه لذت فطری و چه طبیعی، بیشتر است؛ چنانچه افراد طبیعت گرا که به دنبال لذت جویی و خوش گذرانی هستند هم شب ها را برای این کار در نظر می گیرند، چون شرایط شب را مناسبتر و دنجتر می دانند.

افرادی که با غلبه بر بخش های پایینی وجود خود می توانند شب ها و سحرها بیدار بمانند، فرصت سیر و سلوک و حرکت های قدرتمند بیشتری دارند و بهتر می توانند بخش فوق عقلانی خود را تغذیه کنند؛ چون سرعت و قدرت سیر و سلوک در شب بسیار زیاد است. این فرصت در طول روز به دلیل مشغلۀ زیاد ایجاد نمی شود. ما برای قدرت گرفتن در بخش های فوق عقلانی و معنوی باید خلوت ها، موقعیت ها و رحم زمانی خاصی به ویژه هنگام شب و سحر را انتخاب کرده و در این زمان ها حرکت کنیم.

بین  الطلوعین هم یکی دیگر از رحم های زمانی است که در آن انرژی و قدرت بالایی نهفته است و هرکس در این بازۀ زمانی بیدار باشد و از آن استفاده کند، رزق های مادی و معنوی زیادی کسب می کند و از آتش جهنم محفوظ می ماند.[2]

رحم زمانی شب و روز جمعه

شب جمعه و روز آن در میان روزهای هفته از اهمیت ویژه  ای برخوردارند؛ چنانچه روز جمعه به عنوان سرور روزها معرفی شده و نیکی ها در این روز دو برابر حساب می شود.[3]وقتی گفته می شود گناه و ثواب در شب و روز جمعه دو برابر محاسبه می شود، یعنی ریاضیات زمان در این شب و روز به گونه ای طراحی شده که قدرت تأثیرگذاری گناه و ثواب بر فطرت انسان در آن دو برابر حالت عادی است.

شب و روز جمعه برای استغفار، توبه، عبادت و جبران کوتاهی ها و گناهان مناسب تر از سایر زمان ها است؛ چون درهای آسمان به رحمت و دعوت بازتر هستند. شب جمعه به قدری اهمیت دارد که وقتی برادران حضرت یوسف (علیه السلام) درخواست استغفار داشتند، حضرت یعقوب (علیه السلام) دعا برای آنان را تا شب جمعه به تأخیر انداختند تا در این رحم زمانی خاص برای آن ها دعا کنند.[4]

رحم زمانی اعتکاف یا ایام البیض

یکی از بازه های زمانی قدرتمند در طول هر ماه قمری روزهای سیزدهم، چهاردم و پانزدهم است، که توصیه شده در این روزها اعتکاف کنیم. اعتکاف در فرهنگ واژگان به معنی گوشه نشینی برای عبادت است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در تمام ماه های سال سه روز اعتکاف را انجام می دادند و اگر گاهی این فرصت را به دلیل حضور در جنگ از دست می دادند، قضای آن را به جا می آوردند. هیچ کدام از ما از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) قوی تر نیستیم، پس حتماً بیشتر از ایشان به خلوت، کسب آرامش و گوشه نشینی برای عبادت نیاز داریم.

ما باید زمانی را برای خلوت و سکوت در نظر بگیریم، کارهایی را که باعث شلوغی ذهن و قلبمان می شود تعطیل کنیم و به تخلیۀ خود بپردازیم؛ اگر قواعد و ریاضیات زمان اعتکاف را بشناسیم و بتوانیم از فرصت خلوت در اعتکاف به درستی استفاده کنیم در انتهای آن حس زنده بودن و تازه متولد شدن خواهیم داشت.

رحم زمانی روز عرفه

روز عرفه یکی دیگر از رحم های زمانی بسیار قدرتمند است که در آن فرصت رشد و جبران زیادی فراهم است. این روز به قدری اهمیت و قدرت دارد که امام صادق (علیه السلام) دربارۀ آن می فرمایند: کسى که در ماه رمضان آمرزیده نشود، تا رمضان آینده بخشیده نمی شود؛ مگر آن که در عرفه حاضر شود.[5] یعنی عرفه روزی است که در آن می شود همۀ شکست ها و عقب ماندگی های ماه رمضان را جبران کرد. با درک ریاضیات زمان و ساختار عدد و اندازه های این زمان خاص و قرار دادن خود در این رحم قدرتمند می توانیم به اندازۀ چندین ماه و سال رشد کرده و جلو بیفتیم.

رحم زمانی ماه محرم

ماه محرم یکی از بهترین رحم های زمانی برای تغییر است؛ بسیاری از افراد در این ماه و در مجالس عزاداری امام حسین (علیه السلام) دگرگون شده و به مسیر درست راه پیدا کرده اند[6]. همان طور که کشتی هدایت و نجات امام حسین (علیه السلام) به عنوان سریع ترین کشتی شناخته می شود، ماه محرم که به ایشان تعلق دارد هم دارای ریاضیات زمان خاصی است و با قرار گرفتن در آن می توان بیشتر و سریع تر از بسیاری از زمان های دیگر رشد کرد.

رحم زمانی ماه رجب، شعبان و رمضان

خداوند برای دفاع از شأن انسانی بنده های خود ماه های رجب، شعبان و رمضان را قرار داده تا بخش انسانی وجودشان در این ایام به  خوبی تغذیه شود و رشد کند. ریاضیات زمان این ماه ها با ساختار فطرت ما تنظیم شده است.

ماه های رجب، شعبان و رمضان رحم های زمانی خاصی هستند که هریک ویژگی ها، آثار و قدرت های متفاوتی دارند. انجام برخی کارها مثل روزه داری در روزهای خاصی از ماه رجب معادل هفتاد سال عبادت است. ماه رجب به تنهایی چنان قدرتی دارد که اگر کسی بتواند از آن نهایت استفاده را ببرد، در روز قیامت مخاطب خاص ندای «أینَ الرَّجبیّون» خواهد شد.

ماه شعبان هم رحم دیگری است که قدرت بالاتری در آماده سازی انسان برای ورود به رحم بزرگتر و قوی تر ماه رمضان دارد. همۀ اعمالی که در ماه رجب و شعبان توصیه می شود جهت ایجاد آمادگی برای ورود به رحم زمانی ماه رمضان است؛ اگر ما نمی توانیم از ماه رمضان به خوبی استفاده کنیم به دلیل این است که در رحم های رجب و شعبان رشد نکرده ایم.

ماه رمضان قدرتمندترین رحم زمانی است که در آن می توان تمام شکست ها، گناهان، آلودگی ها و عقب ماندگی های یک عمر خود را جبران کرد؛ البته به شرط اینکه ریاضیات زمان آن را شناخته و از قبل خود را برای بهره برداری از این ماه آماده کرده باشیم. رحم زمانی ماه رمضان از چنان قابلیت بالا و غیر قابل مقایسه ای با دیگر ایام برخوردار است که نفس کشیدن فرد روزه دار در این ایام تسبیح و خواب او عبادت[7] محسوب می شود. هیچ کدام از ایام دیگر سال چنین ویژگی هایی ندارند.

رحم زمانی لیله الرغائب

یک رحم  زمانی بسیار قدرتمند اولین شب جمعۀ ماه رجب یعنی لیله الرغائب است. این شب بهترین فرصت برای چینش معشوق ها، تنظیم آرزوها و بالاتر قرار دادن بخش انسانی نسبت با دیگر بخش های وجودی است.

نوع نگرش خداوند به انسان ها و دنیا در این زمان با زمان های دیگر کاملاً متفاوت است، از این رو با خلوت و تمرکز در چنین شبی می توانیم انرژی زیادی برای روح و نفس خود جذب کنیم. برای اینکه بتوانیم بیشترین بهره را از این شب ببریم باید فرمول ها و ریاضیات زمانی این شب خاص را بشناسیم و از چند روز قبل ذهن و قلب خود را خلوت و آماده کنیم.

رحم زمانی شب قدر

شب قدر یکی از مهم ترین رحم های زمانی است که ارزشی بالاتر از هزار ماه دارد[8]؛ یعنی هر کاری در شب قدر انجام شود به اندازۀ هزار برابر بیشتر در روح و نفس کارکرد دارد و اثر می گذارد. ریاضیات زمان در شب قدر به گونه ای طراحی شده که این قابلیت و توانایی را دارد که معادل هشتاد سال انرژی و نور در روح و قلب انسان ذخیره کند.

یکی از لطف های خداوند به امت پیامبر اکرم (صلی ا لله علیه و آله و سلم) قرار دادن شبی با منزلت و مقام شب قدر در میان شب های سال است که در این شب معادل هزار ماه می توان معرفت و رشد دریافت کرد. توجه به ریاضیات زمان در شب قدر نشان می دهد که رشد انسانی کیفیتی روحانی دارد نه مادی و به طولانی بودن عمر بستگی ندارد و گاهی رشد یک شبه هم می تواند رخ دهد. میزان بهره برداری از این شب به اندازۀ تلاش و آمادگی کسب شده قبل از ماه رمضان بستگی دارد؛ به همین دلیل بسیاری از علما و اولیای الهی یک سال مراقبه می کردند تا بتوانند از فرصت شب قدر بیشترین استفاده را ببرند.

ورزشکاری که قصد رکوردشکنی در مسابقات جهانی دارد، باید از ماه ها قبل تمرین های خود را شروع کند، چون بدون تمرین هرگز موفق نخواهد شد؛ ما هم اگر می خواهیم از همۀ برکت های شب قدر بهره مند شویم باید پیش از ماه رمضان خود را آماده کنیم.

در این مقاله به بحث ریاضیات زمانی برخی روزهای سال، که دارای قدرت ویژه ای هستند، و رحم زمانی نامیده می شوند، پرداختیم. گفتیم برخی زمان ها قابلیت و برترى خاصى نسبت به سایر اوقات دارند و تأثیر ویژه ای بر روی ما می گذارند؛ با وجود اینکه همۀ ثانیه  ها، دقیقه ها و ساعت ها از نظر عددی با هم برابر هستند، ولی برخی از آن ها ریاضیات زمانی خاصی داشته، برای شکل گیری و شکوفایی فطرت مناسبتر و برتر بوده و اثرات تعیین کننده ای بر ابدیت ما دارند.

در ادامه به چند نمونه رحم زمانی مثل شب و روز جمعه، روز عرفه، ایام اعتکاف، ماه های رجب، شعبان، رمضان و محرم هم اشاره کردیم. علاوه بر این موارد، رحم های زمانی دیگری مثل شب نیمۀ شعبان، شب عید فطر و حتی لحظات بعد از نماز هم وجود دارند که می توان آن ها را جزو اوقات با ریاضیات زمانی خاص در نظر گرفت که دارای سازندگی فراوانی هستند.

اگر شما هم با نمونه های دیگری از این رحم های زمانی آشنایی دارید یا از آن ها استفاده کرده اید، لطفاً تجربه های خود را با ما در میان بگذارید.


[1] إِنَّ لِرَبِّکُمْ فِی أَیَّامِ دَهْرِکُمْ نَفَحَاتٍ أَلاَ فَتَعَرَّضُوا لَهَا؛ علامه مجلسی، بحار الأنوار، ج 71، ص 221

[2] قَالَ رَسُولُ اللَّهِ: «مَنْ‏ جَلَسَ‏ فِی‏ مُصَلَّاهُ‏ مِنْ صَلَاهِ الْفَجْرِ إِلَى طُلُوعِ الشَّمْسِ سَتَرَهُ اللَّهُ مِنَ النَّارِ.»؛ شیخ صدوق، من لایحضره الفقیه، ج 1، ص 504

[3] قَالَ رَسُولُ اللَّهِ: «إِنَّ یَوْمَ الْجُمُعَهِ سَیِّدُ الْأَیَّامِ یُضَاعِفُ اللَّهَ فِیهِ الْحَسَنَاتِ»؛ شیخ کلینی، الکافی، ج 3، ص 414

[4] أَخَّرَهُمْ إِلَى اَلسَّحَرِ لَیْلَهَ اَلْجُمُعَهِ؛ سید هاشم بحرانی، البرهان، ج 3، ص 207

[5] مَن لَم یُغفَرْ لَهُ فی شهرِ رمضانَ لَم یُغفَرْ لَهُ إلى مِثلِهِ مِن قابِلٍ إلاّ أن یَشهَدَ عَرَفَهَ؛ علامه مجلسی، بحار الأنوار، ج 96، ص 342

[6] محمدحسین سیف‌اللهی، رسول ترک آزاد شده امام حسین (علیه‌السلام)

[7] أَنْفَاسُکُمْ فِیهِ تَسْبِیحٌ وَ نَوْمُکُمْ‏ فِیهِ‏ عِبَادَهٌ؛ شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 10، ص 313

[8] لَیْلَهُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ؛ سوره قدر، آیه 3

دیدگاهتان را بنویسید