ترس از آینده چرا ایجاد میشود و چه علائمی دارد؟ آیا شیطان نقشی در این ترس دارد؟
- اگه بچهام مریض بشه چی؟!
- اگر همسرم ترکم کنه، چی؟!
- اگر جنگ بشه چی؟!
- اگر ورشکست بشم چی؟!
- اگر نتونم، چی؟!
- اگر قبول نشم، چی؟!
همۀ ما در طی روز با بمباران شدیدی از این مدل سؤالات مورد حمله قرار میگیریم. نگرانی و ترس از آینده، در وجود بسیاری از ما ریشه دوانده است. اگرچه طبیعی است که به خاطر چالشهای زندگی و عدم آگاهی از ناشناختهها هر از چند گاهی نگران آینده باشیم، اما اگر احساس ترس از آینده به دلشورۀ مداوم تبدیل شود، حالت وسواسی به خود بگیرد و بدون دلیل موجهی ما را دچار اضطراب و استرس نماید، نوعی بیماری تلقی میشود که به آن کرونوفوبیا chronophobia میگویند. این بیماری موجب میشود، نفس ما دائماً به خاطر ترس از اتفاقات آینده مشغول باشد و در طولانی مدت آسیب جدی ببیند.
O اما به راستی ترس بیمارگونه از اتفاقات آینده از کجا نشأت میگیرد؟
O آیا ساختۀ ذهن ماست یا نتیجۀ القائات منفی شیطان است؟
O شیطان با چه ترفندهایی ما را از آینده میترساند؟
در درسهای قبل گفتیم که رابطۀ ما با شیطان یک رابطۀ مادی و فیزیکی نیست؛ بلکه شیطان از طریق القاء افکار و اندیشههای فاسد و مسموم بر ما تسلط پیدا میکند؛ به این صورت که از چهار جهت عقب، جلو، راست و چپ نفس به ما حمله میکند.[1]
در این مقاله دربارۀ حملۀ شیطان از جلو و عوامل ترس از آینده خواهیم گفت. در ادامه نیز سعی میکنیم با آثار و نشانههای این نوع حمله بیشتر آشنا شویم تا راحتتر بتوانیم با آن مقابله کنیم.
حملۀ شیطان از جلو به چه معناست؟
همۀ ما با دو آینده مواجهیم: یکی آیندۀ قطعی که با وفات و ورودمان به عالم آخرت شروع میشود و تا ابدیت ادامه دارد و تمام شدنی نیست؛ دیگری آیندۀ مشکوک که همان زندگی دنیایی ماست و نمیدانیم تا کی ادامه خواهد داشت. شیطان در تعامل بین این دو آینده انواع حملهها را برای ما طراحی میکند؛ بنابراین اگر بخواهیم در هر دو آیندۀ خویش، یعنی عمر دنیایی و عمر آخرتی، برندۀ میدان باشیم، باید در میدان مسابقۀ پرهیجان و جدیای که با شیطان داریم، پیروز شویم.
ابزار ما در این مسیر امید، شادی، آرامش، قدرت، نشاط، علم و اطلاعات است. در واقع نحوۀ مواجهه و موضعگیری ما در برابر حملههای شیطان باید بهگونهای باشد؛ که هم آیندۀ مشکوک یعنی زندگی دنیاییمان شاد و آرام باشد و هم در آیندۀ قطعی خود زندگی خوبی داشته باشیم و به هدف خلقت و کمال نهایی خود برسیم.
نتیجۀ حملۀ شیطان از جلو به خطر انداختن هر دو آینده است. شیطان دائماً در کمین است که هر دو آیندۀ قطعی و مشکوک ما را نابود کند؛ به همین دلیل ما را از هر دو آینده غافل کرده و به امور وهمی مشغول میکند. شیطان به قدری ذهن ما را نگران آیندۀ امور دنیاییمان میكند، كه آخرت خود را از یاد میبریم، تا جایی كه تمام هم و غم زندگی ما را مسائل دنیایمان تشکیل میدهد. در چنین شرایطی ما دائماً نگران آیندۀ خود، خانواده، آیندۀ شغلی و اقتصادی شده و آنها را چنان تاریك و ناامید كننده میبینیم که مجالی برای فکر کردن به ابدیت و زندگی آخرتی خود پیدا نمیکنیم.
حمله از جلو با تزیین و بزرگنمایی آرزوها
یکی از مصادیق حملۀ شیطان از جلو آرزوهای ماست. شیطان برای این که بتواند زمام امور ما را در آیندۀ مشکوک دنیایی و آیندۀ قطعی و مسلم ابدی به دست بگیرد، با آرزوها به ما حمله میکند؛ او با بزرگ کردن آرزوها به قدری دنیا را در برابر چشممان بزرگ میکند، که ابدیت را به طور کامل فراموش میکنیم؛ به عبارتی شیطان از مسیر تولد تا بینهایت زندگی، مقطع تولد تا وفات را انتخاب کرده و آن را به قدری بزرگ میکند، که ما به هیچوجه فرصت توجه به مرحلۀ وفات و بعد از آن را نداشته باشیم. به این ترتیب تمام آرزوهای ما در آرزوهای کوچک با تاریخ مصرف دنیایی خلاصه میشوند، آرزوهایی که بعد از انتقال به قیامت اصلاً به کارمان نمیآیند.
اگر شما قصد شرکت در یک اردو یا سفری مهم و تعیینکننده را داشته باشید، لازم است فرصتی را به تهیۀ وسایل مورد نیاز اختصاص دهید؛ اما شیطان صحنه را به گونهای طراحی میکند، که زمانی را که باید به آماده کردن اتومبیل، موادغذایی، لباس مناسب و ابزارآلات متناسب با سفر بپردازید، صرف تودوزی و رنگ کردن ماشین کنید، در نهایت مواردی چون تودوزی، رنگ و فرمان اتومبیل زیبا و عالی میشود، اما دیگر فرصتی برای آماده کردن موتور ماشین و تهیه لوازم اصلی باقی نمیماند.
اگر بخواهیم در مسائل دنیایی و آخرتی موفق باشیم، باید روی مهندسی آرزوها و چینش آنها تمرکز کنیم؛ در غیر این صورت به انواع حادثهها و گرفتاریها دچار خواهیم شد. آرزو باید با ساختار وجودی ما تناسب داشته باشد و سبب شادی، آرامش و رشد ما در دنیا و آخرت شود.
حمله از جلو با آرزوها و ترس از آینده
شیطان دائماً در آرزوهای ما تصرف میکند و مواردی را به ما پیشنهاد میدهد، که با پرداختن به آنها خوشی و سعادت دنیا و آخرت را از دست بدهیم. او دربارۀ آرزوها و آیندۀ دنیایی ما چند نوع ترفند را به کار میگیرد. اولین ترفند شیطان، مسئلۀ «ترس از آینده» است؛ او دائماً با القای ترس از آینده، ما را در کارهایمان تضعیف میکند و اجازه نمیدهد که در انتخابهای خود تصمیمات با کیفیت، عالی و قدرتمند ارائه دهیم؛ مثلاً مانع ورود ما به کار تجاری میشود، در امر ازدواج ما را میترساند که مبادا بدبخت شویم، در هنگام درسخواندن، در هنگام سفر و کلاً در تمام تصمیمگیریها دائماً ما را از آینده میترساند.
شیطان دشمن آشکار ماست و اگر در ایجاد ترس از آینده شکست بخورد ارادۀ ما را در خودسازی و ساختن آینده قوی ببیند در قدم بعدی، اقدام به اجرای فن بدل مینماید. شیطان در این مرحله، از نیرویی که به او وارد میکنیم، علیه خودمان استفاده میکند؛ یعنی ابتدا با ایجاد جریانی موازی، ما را همراهی میکند، اما در ادامۀ راه، آرزوهای ما را تغییر میدهد و ما را به سمت خسته شدن از آرزوها میکشاند تا در نهایت با ناکامی از دنیا برویم.
حمله از جلو با ایجاد ترس از فقر
از جمله چیزهایی که شیطان ما را از آن میترساند، فقر و تنگدستی است. او همواره ما را از ترس فقر و تنگدستی نسبت به آیندۀ خود و خانوادۀمان نگران میکند. این مسئله ناشی از ضعف ایمان ما است؛ چون اگر به بینهایت و رحمان بودن معشوقمان ایمان داشته باشیم، قطعاً نگران رزق و روزی خود نمیشویم.
شیطان در مواقعی که ما قصد احسان و نیکوکاری داریم، حتماً به سراغمان میآید و ترس از فقر، ترس از شکست، ترس از آبروریزیو ترسهای توهمی دیگر را به ما القاء میکند.
ما در این مقاله دربارۀ حملۀ شیطان از جلو و مهمترین نشانههای آن صحبت کردیم و گفتیم که مهمترین ترفند شیطان در حمله از جلو، ترس از آینده است و اگر نتواند از این طریق ما را زمین بزند، با تصرف در آرزوها، مواردی را به ما پیشنهاد میدهد که با پرداختن به آنها، خوشی و سعادت دنیا و آخرتمان از دست برود.
شیطان از کدام طرف بیشتر به شما حمله میکند؟ چه ترفندهای دیگری را میشناسید که شیطان در حمله از جلو به ما القا میکند؟
[1] آیۀ 17 سورۀ اعراف